Naozaj kvalitné zmrzlinárne by sme v Bratislave pravdepodobne narátali na prstoch dvoch rúk. V minulosti bolo ťažké nájsť naozaj kvalitnú a originálnu zmrzlinu, posledné roky sa to však lepší a slovenský jazýček si pomaly zvyká na dobré. Preto sme radi, keď na scéne pribudne niekto nový. Predstavujeme vám Timi Amo Gelato & Coffee – chuť ich zmrzliny vás bude lákať do slnečného Ružinova zo všetkých kútov mesta.
Dobré chute a trendy podniky nemusíte hľadať len v centre mesta. Ako sme sa už nespočetne veľakrát presvedčili, veci, ktoré stoja za to, si nájdu svojich zákazníkov. Len dve minútky od obchodného centra Retro, desaťminútová prechádzka od jazera Štrkovec či len pár krokov od rušnej Gagarinovej ulice, v obklopení panelákmi a zeleňou, v strede slnečnej Rumančekovej ulice sa nachádza nová zmrzlináreň, ktorá slávi svoju prvú letnú sezónu.
Počas pracovného týždňa sa v okolí objavujú najmä mamičky s deťmi, keďže v okolí je niekoľko detských ihrísk, počas víkendu je ešte oveľa rušnejšie. Nie je ešte ani 12 hodín, kedy sa malá útulná prevádzka otvára, a pár nedočkavých okoloidúcich už nakukne dnu a spýta sa na dnešnú ponuku.
Zmrzlina však má svoj čas a aby sme si vychutnali jej pravú chuť, musí správne stuhnúť. No nielen zákonitosti správneho podávania pravej talianskej zmrzliny – gelata má v malíčku majiteľ a zakladateľ Juraj Fekete. Spolu so svojou priateľkou, vytvorili miesto, kde sa už od vstupu cítite príjemne. Keď budete mať šťastie, tak na malom trávniku na prednej terase sa bude rezko plaziť ich synček Timi, ktorého meno bolo základom názvu ich vytúženého diela.
Interiér v svetlých farbách zaujme na prvý pohľad svojou jednoduchou, ale pri druhom pohľade na dekorácie a obrazy na stenách vás prekvapí hravosťou a originalitou. Prevzdušnený priestor so sklenenými dverami má všetko, čo má mať, ale najmä na bare, ktorý navrhoval sám majiteľ, nájdete to, kvôli čomu ste tam prišli.
Juraj, ako mnoho iných zmrzlinárov v Bratislave, sa inšpiroval v zahraničí. Uchvátila ho chuť, farby, konzistencia aj hravosť zmrzlín, ktoré počas posledných rokov mal možnosť ochutnať na dovolenkách v Taliansku. “Boli sme na dovolenke na Sicílii, v čase keď u nás ešte stále dominovali jadranské zmrzliny. Ochutnal som zmrzlinu v brioške, bolo to pre mňa niečo nové”.
Ako pravý gurmán, ktorý od mala miloval jedlo a vždy ho to nejako podvedome ťahalo do gastronómie, mal veľa nápadov, nakoniec však z toho vyšla práve zmrzlina. Na skusy šiel do obľúbenej Bolonskej univerzity a potom ho čakali mesiace skúšania, vymýšľania a testovania, kým vytvoril zmrzlinu, s ktorej chuťou a kvalitou bol spokojný. “ Na univerzite vás naučia len základy, je však na vás ako ju správnymi surovinami dotvoríte,” hovorí.
Poctivosť v sebe nezaprie ani pri samotnej príprave, pri jej výrobe je od skorého rána a keď počas dňa zmrzlina náhodou dôjde, príde a pripraví ďalšiu várku. Šupky od pomarančov, šťava z citróna či grapefuitu či hoblinky čokolády lietajú po výrobni a zmrzlina sa stráca pod nožom výrobníka zmrzliny.
Pravé Taliansko v Ružinove
V útulnej zmrzlinárni však nájdete okrem pravej talianskej zmrzliny aj kávu (naservírujú vám značku La Vita). Prečo? Jednak je to taliansky štýl, pretože dole na juhu ide zmrzlina a káva ruka v ruke. Majiteľ Juraj chcel však uspokojiť aj širší sortiment zákazníkov.
Nechcel zmrzlináreň, kde ľudia len prídu, počkajú v rade a odídu, chcel, aby si u neho aj posedeli, okrem studenej pochúťky si dali aj spomínanú kávu, minerálku San Pelegrino či pravé talianske bio limonády Bio Tomarchio. A tak k “Timimu” môžete pokojne zavítať aj keď je vonku pod mrakom a nemáte chuť práve na zmrzlinu. A keby ste náhodou mali chuť na oboje, v ponuke majú aj Affogato – kávu so zmrzlinou.
Juraj sa v celom koncepte riadi tým, že v jednoduchosti je krása. Nevidíte to len v rukopise interiéru, ale aj v ponuke zmrzlín a ich zloženia. “Aby ste dostali kvalitný produkt, nemusíte prekombinovať všetko možné, stačí spojiť maximálne dve-tri suroviny.
Keď použijete napríklad kvalitné mlieko, kvalitnú smotanu a kvalitne oriešky, tak vám to úplne stačí na to, aby ste mali kvalitný produkt,” hovorí. Tým chce len podčiarknuť výber použitých surovín. Nečakajte u neho modrú šmolkovú alebo zelenú jablkovú. Ako sám hovorí, jablká vám nikdy zmrzlinu nezafarbia na žiarivo zelenú.
Ich pistáciová, na ktorú používajú pistácie z preslávenej talianskej oblasti Bronte, je krásne zemito zelená, čokoládová z belgickej čokolády má zamatovú a sýtu hnedú farbu a neuveriteľnú chuť čokolády. Lieskové oriešky z talianskej oblasti Piemonte v zmrzline od Juraja vám zmenia názor na “obyčajnú” orieškovú, na akú ste zvyknutí. A ak zahryznete do jahodového sorbetu, na jazyku vás pošteklí jej prirodzene kyslastá chuť.
Ovocie používajú čerstvé a sezónne, vždy ako sa dá, aj lokálne. Napríklad pri mangu, ktoré u nás nerastie, používajú stopercentné mangové pyré z Indie. V ponuke nájdete aj alkoholový sorbet z broskyne a prosseca, príchuť pomaranč s bazalkou či bacio bianco (biela čokoláda s lieskovými orechmi), v Taliansku úplný štandard. Pokračovať by sme mohli aj ďalej, základom Jurajových zmrzlín je pravosť surovín a on vie, čo robí, pretože chuť gelata neoklamete. Je podávaná pri vyššej teplote, preto sa ľahšie rozplýva v ústach a chuť ihned pocítite na jazyku. Gelato je tiež tuhšie, paradoxne však menej zmrznuté ako zmrzlina.
Okrem toho si ju v Timi Amo Gelato & Coffee môžete vychutnať aj v kornútkoch z Talianska. “Rozdiel oproti obyčajným je citeľný a ja rád ľuďom doprajem pravú chuť.” Už len zavrieť oči a zo slnečného sídliska ste jedným razom v uličkách starých talianskych miest.
Ručná práca
Jednou z definícií pravého talianskeho gelata je aj ručná práca. Áno, v minulosti možno starí majstri miešali zmrzlinu ručne, dnes sú na to spoľahlivé mixéry, no to, čo ostalo je fakt, že všetky suroviny sú pripravované ručne. Ovocie sa čistí, šúpe, krája, odkôstokováva, odšťavuje, nepridávajú sa žiadne priemyselne spracované náhrady. A práve pre tento postup, nie je možné v malých zmrzlinárňach tohto typu ponúkať 40 druhov zmrzlín, pretože také množstvo surovín pri cielenej kvalite by nebolo možné robiť.
Ľudia z Jurajovho ružinovského tímu zmrzlinu nepredávajú na kopčeky, ale na porciu lopatky. Zákazník však o nič nepríde, práve naopak. Keďže obsahuje o 50% menej vzduchu, v 60 ml nájdete oveľa viac chuti, ako pri bežných dvoch porciách. A talianska zmrzlina má aj menej tuku, pretože je tam menej smotany a viac mlieka. Nemusíte sa však báť, ak ste vegán alebo s intoleranciou na lepok či laktózu. Z 12 príchutí, ktoré majú denne v ponuke je 6 úplne vegánskych a zvyšok tvoria mliečne.
Timi Amo Gelato & Coffee nájdete na facebooku aj instagrame.
Text: Lucia Čížová
Foto: Ondrej Bobek